Kake med egg- og smørkrem

Denne fikk jeg i sin tid på Usenet. Jeg har mistet hvem som var forfatteren.

Innledning

Den skal du med glede få og jeg overdriver ikke; kaka er rett og slett fantastisk god. Riktignok en kaloribombe av dimensjoner, så jeg lager den ikke så altfor ofte. Man må tenke på linjene, vettu..

Vi har en grei arbeidsfordeling her i heimen; min kone lager sukkerbrødet og eksakt hvordan hun gjør det, vet jeg ikke men finn deg en vanlig sukkerbrødoppskrift og bruk den. Det er kremen som virkelig betyr noe her.

Eggekrem

  • 2 1/2 kopp melk
  • 2 egg
  • 1 toppet sp. potetmel
  • 1 toppet sp. farin
  • Vaniljedråper (5-8-10 dråper)

Alt blandes og gies ett oppkok. Rør godt fordi det har lett for å brenne seg i bunn.

Smørkrem

  • 300 g meierismør
  • 300 g melis

Røres hvitt.

  • 1/2 kopp sterk kaffe

Jeg bruker Nescaffe Gull og tar en toppet teskje i en halv kopp varmt vann.

Fremgangsmåte

Eggekremen og kaffe blandes litt og litt inn i smørkremen med god omrøring mellom hver gang noe av eggekremen/kaffen røres inn. OBS! Det er viktig at eggekremen og kaffen er godt avkjølt sånn at alt som blandes har samme temperatur, eller vil den ferdige kremen lett skille seg. Og det er viktig å være tålmodig; bare bland inn litt og litt om gangen. Dersom man nå har vært tålmodig og passet på at eggekremen og kaffen har vært avkjølt, vil den ferdige kremen fortone seg som en glatt og fin masse som smaker nyyyydelig. Det er ingen krise om kremen skiller seg. Den smaker like godt for det og dersom man lager kaken slik den skal; i en bolle, vil ingen kunne se at kremen har skilt seg.

Sukkerbrødet deler jeg i tre skiver. Man kan juksa litt og lage kaken som en bløtkake; altså bare smøre krem mellom lagene, samt på toppen og på sidene av kaka.

Selv foretrekker jeg å være litt mer raffinert fordi kaka da blir litt mer “fuktig og saftig”. Jeg bruker en rund glassbolle som fôres innvendig med kakestoff. Dvs at jeg skjærer trekanter av sukkerbrødet (toppen), og legger vekselvis ett mørkt stykke og ett lyst stykke (“en rett og en vrang”) side by side i bollen, ut mot kantene. Når hele bollen er fôret ser det, om man er heldig, pent ut fra utsiden av bollen. Så smører jeg et tykt lag krem på innsiden, legger biter fra kakestoffet over, smører nok et lag osv, inntil kremen er brukt opp. Så tar jeg det underste (tynne) stykket fra sukkerbrødet og legger som et lokk over bollen, legger så en tallerken på toppen og noe tungt oppå den igjen. Så skal kaken stå kjølig ett døgn slik at det hele får “feste seg”. Når dette uendelig lange døgnet er gått, snur man bollen på et kakefat (må kanskje hjelpe kaka ut av bollen; bruk da en lang, tynn og bøyelig kniv) og… vel bekomme!