Har du aldri vært på laiv før?

Smørbrødliste for hvordan bli en laiver

  1. Surfe litt rundt på laiv.org og se om du liker konseptet.
  2. Gå inn på kalendariet på laiv.org og se om du finner en laiv du synes ser spennende ut. Husk også på å se på hvor i landet laiven arrangeres.
  3. Send en epost til arrangørene og forhør deg mer om laiven og om dette er en laiv som kan passe for deg. Husk å fortelle at du ikke har vært på laiv før.
  4. Hvis arrangørene er sløve og ikke svarer deg innen en ukes tid så send en epost til eller ring en av arrangørene. Se eventuelt også etter om det finnes andre laiver du kunne tenke deg å dra på (gå i såfall tilbake til punkt 3) -- dersom arrangørene er sløve med å svare på spørsmål kan det tenkes de er sløve med resten av arrangeringen også. Husk også å melde deg også på laiven.
  5. Når arrangørene svarer og du har meldt deg på: Det kommer et infoskriv etter en stund og du vil få tildelt rolle og få tilsendt kompendier og annet bakgrunnsmateriale. Les disse nøye!
  6. Det arrangeres som oftest kostyme- og andre møter. Møt opp på disse. Send gjerne epost til den som har dem i forkant der du hører om hva du trenger å ha gjort på forhånd og ha med deg til møtene. (f.eks er det nødvendig å ha handlet stoff før man skal sy kostymer.)
  7. Når du har fått rollen din: Kontakt medspillerene dine; dvs de du har fått beskjed om at du har spesiell kontakt med i rollebeskrivelsen din. Eksempler på dette er familien din, kolleger, venner, osv. Prøv å avtale litt hvordan forholdet mellom dere er, men pass likevel på å ikke avtale hele laiven på forhånd. Husk på at enkelte ting i rollen din ofte er hemmelig, så ikke si alt til alle før laiven. Pass likevel på at folk vet nok til at de klarer å spille med deg.
  8. Spør dine medspillere og/eller arrangører om ting du lurer av praktisk art: mat, soveplass, våpen, regler, transport og alt mulig annet som dukker opp. Ikke vær redd for å spørre; det eneste du oppnår ved å ikke spørre er å forbli uvitende.
  9. Dra på laiven. Ha det gøy.
  10. Gå på afterlaiven. Snakk med de du spilte med. Få tilbakemeldinger. Bli bedre kjent med de du spilte med. Ha det gøy!

Om kostymer

Antakeligvis får du tilsendt et kostymekompendium. Les dette nøye, det inneholder både en del føringer for hvordan kostymene skal være, samt en del tips om hvordan man bør lage kostymene. Får du ikke et slikt kompendium så bør du spørre arrangørene om et, eventuelt spørre dine medspillere om de har gode ideer til kostymer.

Du kan enten kjøpe kostymer, få mor (vanligvis) til å sy, eller sy selv. Det vanligste er å sy selv. Det forventes ingen underverker, men en viss innsats bør du legge i kostymet. Medspillere er uvurderlige både som inspirasjons- og tipskilder.

Dersom du ikke vet hvor du skal få tak i stoff: hør med dine foreldre, formingslærer, venner eller andre spillere.

Om våpen

En del laiver innebærer bruk av våpen. Ikke alle roller har våpen, men dersom rollen din har våpen må du ordne det på forhånd. Alle våpen være paddet, dvs polstret. Du finner beskrivelse av hvordan man lager våpen i Skattkammeret på laiv.org. Merk: det er bedre at våpnene er for mye enn for harde, og en vanlig måte å godkjenne våpen på er å bruke dem mot eieren i forkant av laiven. Du ønsker derfor ikke at våpenet skal være i stand til å gjøre skade.

Les sikkerhetsreglene. Flere ganger. Les dem igjen; de er viktige, også når du ikke selv bærer våpen. Sikkerheten går alltid foran. Laiv er ikke en farlig hobby, men skader kan oppstå hvis man ikke følger sikkerhetsreglene og er uforsiktig.

Om alder

Mange laiver har 16-års grense, noen har 18-års grense. Er du yngre enn aldersgrensen så kontakt arrangørene for å høre om det likevel kan finnes en rolle der du passer inn og hvor noen ansvarlige kan passe på at du får en god laiv.

Om foreldre

Når foreldrene dine lurer på hva laiv er så vis dem laiv.org. Dersom de fremdeles har spørsmål så kan de kontakte arrangørene for laiven eller noen aktive på forumet. Disse er som oftest behjelpelige med å enten komme med svar selv eller peke videre til noen som kan svare mer utfyllende.

Om forventinger til deg/

Det skal veldig mye til før du driter deg ut. Alle har vært der du er, og ikke vær redd for å spørre. Alle har forståelse for at du kanskje er nervøs og har prestasjonsagnst. Du har ingen ting å være redd for.

Bruk arrangører og medspillere og husk at det viktigste er å ha det gøy.


Ragnhild Hutchison (Hutchy), Tollef Fog Heen
Last modified: Wed Jun 16 21:14:48 CEST 2004